Aktor senior i smakosz kuchni (głównie kresowej) Adam Wolańczyk, jak co roku dzieli się z czytelnikami „Tygodnika Wałbrzyskiego” przepisami na świąteczne potrawy oraz przekazuje najserdeczniejsza życzenia wspaniałych świąt Bożego Narodzenia.
-Jako miłośnik tradycyjnej kuchni staropolskiej, gdy współcześnie serwujemy dania znane, proponuję mniej znane, ale również smaczne. W propozycji opieram się na mojej bogatej bibliotece domowej książek kucharskich, które zbierałem przez lat. Posiadam wszystkie wydane w Polsce po wojnie, jak i niektóre przed wojną, wiele też reprintów – opowiada Adam Wolańczyk.
Oto, co warto przyrządzić w te święta.
Karp pieczony
Składniki: 1 kg karpia, pół łyżki soli, 3-4 ząbki czosnku, pęczek natki pietruszki, łyżka oleju słonecznikowego, 3 łyżki masła
Oskrobanego i umytego karpia (bez głowy i ogona) natrzeć solą z czosnkiem i zostawić na godzinę w chłodnym miejscu. Ogniotrwały półmisek posmarować masłem. Do brzucha włożyć 3/4 pęczka natki, spiąć szpilką do szaszłyków. Karpia nasmarować olejem, ułożyć na półmisku, obłożyć plasterkami masła i wstawić na około 30 minut do gorącego piekarnika. Obłożyć gotowanymi ziemniakami z plasterkami masła, posypać resztką posiekanej natki.
Sałatka z rybich wątróbek
Składniki: opakowanie rybiej wątróbki, 2 jaja, cebula, łyżeczka musztardy, pieprz, do przybrania: pomidor, czerwona papryka, natka pietruszki
Ugotowane na twardo jaja obrać i posiekać. Cebulę pokroić drobno w kostkę. Z puszki wyjąć wątróbki, posiekać i dodać do jaj. Wymieszać z cebulą, dodać musztardę i pieprz do smaku. Przybrać cząstkami pomidora, czerwoną papryką, listkami pietruszki.
Śledzie po wileńsku
Składniki: 1 kg śledzi, 1 kg cebuli, 30 g suszonych grzybów, puszka koncentratu pomidorowego, korniszon, 2 wędzone szprotki, łyżka oleju słonecznikowego, pieprz, marynowana papryka, natka pietruszki
Drobno posiekaną cebulę zeszklić na oleju. Namoczone na noc grzyby ugotować, odcedzić i przepuścić przez maszynkę razem ze szprotkami i cebulą. Dokładnie wymieszać z koncentratem i pieprzem do smaku. Wymoczone obrane ze skóry śledzie pokroić na małe kawałki. Wymieszać z sosem i ciasno ułożyć w oleju. Wstawić na 2-3 dni do lodówki. Podając udekorować na półmisku papryką i natką.
Staropolski napój z wina
Składniki: 750 ml wytrawnego czerwonego wina, 2 żółtka, 2 łyżki miodu, 1 łyżka cukru, 3-4 goździki
Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Zagrzać pod przykryciem wino z goździkami i miodem, ale nie gotować. Goździki wyjąć z płynu. Gorące wino wlewać powoli do żółtek, ubijając cały czas trzepaczką. Gdy płyn nabierze konsystencji piany, rozlać do szklanek i od razu podawać.
Notowała: Alicja Śliwa
Fot. archiwum
Dodaj komentarz