W Zamku Książ gościł Davida Hardouina, wnuk Louisa Hardouina, który był kucharzem w latach 1909-1925. Finałem spotkania było przekazanie przez gościa cennej pamiątki po dziadku, związanej z czasami, gdy kucharz pracował w Zamku Książ.
Przekazana zamkowi papierośnica była prezentem, który Louis Hardouin otrzymał w grudniu 1932 roku (Noel – Boże Narodzenie) na pożegnanie z Książem od księżnej (jeszcze wówczas) Clotilde. Papierośnica jest srebrna, grawerowana z herbami Hochbergów i markizów Arciciolar. Inskrypcja w języku francuskim to podziękowanie za 7 lat wiernej służby i doskonałej kuchni. To niezwykle ważny przedmiot, napis oznacza bowiem, że Louis gotował dla Hansa i Clotildy w latach 1925-32, czyli od jej ślubu z Hansem Heinrichem XV.
Fot. użyczone/Zamek Książ
Dodaj komentarz