Szczawno-Zdrój było gospodarzem Dworzyskowego Konkurs Kuchni Myśliwskiej. Patronat nad imprezą objął burmistrz miasta Marek Fedoruk, a kucharze przygotowywali swoje potrawy w zabytkowej Hali Spacerowej.
Hala położona przy Parku Zdrojowym wypełniła się z wybitnymi szefami kuchni, którzy zasiedli w jury konkursu i kucharzami, którzy walczyli o miano najlepszych w przygotowaniu dziczyzny. Podstawowym celem konkursu było pokazanie, że warto nadal kultywować dawne polskie tradycje kulinarne. Dzięki temu, że konkurs odbył się w przestrzeni publicznej zarówno uczestnicy jak i obserwatorzy mogli dokształcić się w zakresie polskiej kuchni myśliwskiej.
Najlepsza w konkursie okazała się drużyna w składzie Daniel Ulanowski i Damian Domagała z Hotel Natura Residence Restauracja Bluebell w Siewierzu. Na drugim stopniu podium stanęli Grzegorz Przebinda i Dawid Cieślar z Fiorentina Restaurant w Krakowie. Z kolei trzecie miejsce zajęli Łukasz Kostrzewski i Bartosz Biały z restauracji Ed Red Warszawa Hala Mirowska.
Burmistrza Szczawna-Zdroju przyznał ponadto nagrodę specjalną, którą otrzymali Patryk Bernaś i Grzegorz Czech reprezentujący Dworzyskową Restaurację Babinicz.
Organizatorem wydarzenia było Dworzysko Restauracja Babinicz i Hotel Dwór Idy w Szczawnie-Zdroju. Gospodarzami konkursu byli właściciel Kompleksu Dworzysko Ryszard Tomaszewski i szef kuchni Wojciech Harapkiewicz. Wydarzenie odbyło się przy wsparciu i pomocy partnerów i sponsorów, m.in. miasta Szczawno-Zdrój, Stowarzyszenia Polska Inicjatywa Kulinarna i Nestle.
Fot. użyczone (Dworzysko Restauracja Babinicz)
Dodaj komentarz