Msza święta w podzięce za plony, a potem barwny korowód reprezentacji sześciu sołectw należących do gminy rozpoczęły Czarnoborskie Dożynki Gminne 2016.
Tuż po uroczystości w kościele, gdzie odprawiono misterium chleba, reprezentacje sołectw zaniosły wieńce dożynkowe na stadion w Czarnym Borze. Tam odbyły się konkursy na najpiękniejsze stoisko, najpiękniejszy wieniec oraz najpyszniejsze pierogi. Bo dożynki gminne połączone zostały z XIII Dolnośląskim Świętem Pieroga. Wszystkie wieńce dożynkowe były niezwykle piękne, jury miało nie lada dylemat. Ostatecznie zdecydowało, że wyróżnić należy wieniec z Borówna. Wśród autorów pierogów w trzech kategoriach również z trudem wyłoniono tych najlepszych. W kategorii kucharz profesjonalny zwyciężyła Ewa Durkacz z gospodarstwa agroturystycznego „Pod gruszą”, wśród kucharzy amatorów wyróżniła się Wanda Szega z Jaczkowa, a wśród stowarzyszeń i organizacji zabłysnął Uczniowski Klub Sportowy „Melafir” w Czarnym Borze. Na czele jury pieroga stał w tym roku znany i ceniony szef kuchni z Dworzyska w Szczawnie-Zdroju Wojciech Harapkiewicz.
Fot. EG
Dodaj komentarz