To już 7 edycja konkursu kulinarnego organizowanego w Centrum Kultury i Turystyki w Walimiu. Tegorocznym „mistrzem jaja” została Daria Sałapatek z Michałkowej, która pokonała konkurencje swoim przepysznym żurkiem.
W tym roku do konkursu przystąpiło 9 uczestników, którzy zaprezentowali łącznie 18 potraw. Stoły zostały suto zastawione potrawami kojarzącymi się z Wielkanocą – pasztetami, klopsami, pieczeniami, schabem, żurkiem, barszczem białym oraz ciastami.
Trzyosobowa komisja oceniała sposób prezentacji potraw, walory smakowe oraz dekorację stołu. Pierwsze miejsce i tytuł „mistrza jaja” przyznano Darii Sałapatek z Michałkowej za żurek, drugą pozycję zajęła Elżbieta Jarachowska z Glinna za pasztet, a na trzecim miejscu uplasował się Kamil Król z Walimia ze swoim wielkanocnym przekładańcem. Cała trójka otrzymała bony pieniężne o wartości: 450, 350 i 300 zł.
W wielkanocną atmosferę, gości wprowadziły występy artystyczne dzieci i młodzieży z Publicznej Szkoły Podstawowej im. Polskich Noblistów w Walimiu oraz Kapeli Góralskiej Janicki. Nie zabrakło także miejscowych rękodzielników, którzy zaprezentowali swoje prace wykonane w klimacie Wielkanocy.
Fot. użyczone (CKiT w Walimiu)
Dodaj komentarz