Aglomeracja Wałbrzyska, Polecamy, Walim

Mistrza Jaja już znamy

Jak zwykle przed świętami w Centrum Kultury i Turystyki w Walimiu postanowiono rozpieścić widzów pysznościami. Smakołyki z okazji konkursu kulinarnego „Mistrz Jaja – Wielkanocne Tradycje Kulinarne” przygotowały wszystkie sołectwa w gminie. Najlepszą potrawą okazały się półgęski z musem Anny Sałapatek.

mistrz_jaja

Konkurs odbył się po raz szósty. Imprezę poświęconą kultywowaniu tradycji Świąt Wielkanocy zorganizowało CKiT w Walimiu wraz z Dolnośląskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu.

Tegoroczny konkurs rozpoczęto od występu dzieci i młodzieży z Zespołu Szkół im. Polskich Noblistów w Walimiu oraz Zespołu Pieśni i Tańca Wałbrzych. W tym czasie dzielnie pracowała komisja konkursowa w składzie: Barbara Szeligowska (Radio Wrocław), Halina Jaskóła-Miernik (prezes Stowarzyszenia KGR) oraz Wojciech Harapkiewicz (szef kuchni restauracji Babinicz), by wybrać Mistrza Jaja 2017 roku. Komisja miała twardy orzech do zgryzienia, ale po degustacji ostatecznie postanowiła przyznać nagrody. Zwyciężyła Anna Sałapatek za półgęski z musem. Drugie miejsce zajął Piotr Siwulko za tartę jajeczną na kruchym cieście, a trzecie miejsce przypadło Jadwidze Węglowskiej za schab dojrzewający Wielkanocą. Wszyscy uczestnicy zostali nagrodzeni bonami pieniężnymi. Po wręczeniu nagród widzowie mogli skosztować przygotowanych wcześniej pyszności.

Fot. użyczone (UG Walim)

5 kwietnia 2017

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

cheap prom dresses, cartier love bracelet replica uk, Christian Louboutin Replica, christian louboutin replica, hermes bracelet replica, cartier love bracelet replica cartier love bracelet replica