Pokaz baristy, warsztaty cukiernicze dla dzieci oraz słodki konkurs – to wszystko czekało na uczestników Festiwalu Ciasta i Kawy w Jedlinie-Zdroju, który cieszył się sporym powodzeniem. Najlepszym wypiekiem okazał się tort bezowy z kawiarni „Słodkie sny”.
W programie imprezy nie brakowało atrakcji. Specjalnie zaproszony na tę okazję barista pokazał w jak należy w profesjonalny sposób parzyć kawę. Dzieci mogły wziąć udział w warsztatach cukierniczych. A gwoździem programu był konkurs na najsmaczniejsze ciasto.
Zwyciężył tor bezowy z kawiarni „Słodkie sny”, drugie miejsce przyznano Barbarze Szczepanek za ciasto pod nazwą „Leśny mech, a trzecie miejsce dobyła restauracji „Słowik” za dacquoise z kremem cytrynowym i truskawkami. Dodatkowo jury w składzie: Małgorzata Orpel, Katarzyna Górna-Drzewosz i Mariola Żyłak przyznało Roksanie Żmudzie wyróżnienie za „Sernik z rosą”.
Część artystyczną Festiwalu wypełnił koncert grającego muzykę irlandzką zespołu „daGda Point”. Podczas imprezy lokalni restauratorzy przygotowali kawę i ciasta, które tego dnia były sprzedawane w promocyjnych cenach.
Fot. użyczone (CK w Jedlinie-Zdroju)
Dodaj komentarz