Zero Waste – czyli zero śmieci, to styl życia, zgodnie z którym człowiek stara się generować jak najmniej odpadów. Filozofia Zero Waste zakłada ograniczanie śmiecenia na wielu etapach życia poczynając od codziennych zakupów poprze użytkowanie (czyli właściwe przechowywanie jedzenia, by zdążyć z konsumpcją zanim się zepsuje; pielęgnacja ubrań i konserwacja sprzętu, by służyły jak najdłużej) aż po zagospodarowywanie odpadków (kompostowanie odpadków kuchennych, przerabianie przedmiotów i dawanie im drugiego życia).
Kilka prostych porad Zero Waste do stosowania na co dzień.
1.ODMAWIAJ. Nie bierz reklamówek, zrezygnuj z foliówek, nie gódź się na to co zbędne. Noś przy sobie siatkę materiałową, do której zapakujesz zakupy, odmawiaj ulotek reklamowych, jednorazowych opakowań, sięgaj po produkty bez opakowań (pasta do zębów bez kartoniku, warzywa i owoce bez opakowania), nie bierz potwierdzenia płatności.
2.OGRANICZAJ. Redukuj liczbę przedmiotów, otaczaj się, tym czego faktycznie używasz i potrzebujesz. Nie kupuj na zaś. Do kosza trafiają tony jedzenia rocznie – najczęściej dlatego, że kupujemy za dużo i niewłaściwie je przechowujemy. Planuj zakupy wcześniej. Wykorzystuj jedzenie do końca. Jeśli ci coś zostało z obiadu – schowaj do lodówki i wykorzystaj w jutrzejszym posiłku. Z resztek rób użytek. Nawet resztki, które – na pozór – do niczego się już nie nadają, wciąż mogą posłużyć.
3.UŻYWAJ PONOWNIE. Nie stosuj rozwiązań jednorazowych, wybieraj rzeczy używane, przekazuj rzeczy, które są ci niepotrzebne. Stosuj wielorazowe opakowania – słoik po dżemie używaj do przetworów lub przechowywania sypkich produktów (sól, cukier, mąka), przelewaj wodę do bidonu. Wymieniaj się odzieżą, elektroniką i innymi niezbędnymi przedmiotami. Używaj ponownie rzeczy (z podartych jeansów zrób krótkie jeansowe spodenki, z bezużytecznej koszulki zrób torbę na zakupy – kreatywność nie zna granic).
4.SEGREGUJ I PRZETWARZAJ. Zadbaj aby niepotrzebne rzeczy zostały przerobione na coś pożytecznego (z plastikowych butelek powstanie bluza). Segreguj śmieci i oddawaj je do PSZOK-ów.
5.KOMPOSTUJ. Kompostuj odpadki organiczne – te odpadki spożywcze, których nie da się już w żaden sposób wykorzystać, mogą trafić do kompostu. Powstanie z nich biohumus, doskonale nawożący kwiatki i rośliny domowe.
6.NAPRAWIAJ – POŻYCZAJ. Zaszywaj ubrania, zanoś buty do szewca, naprawiaj uszkodzony sprzęt domowy (pralki, lodówki). Pożyczaj – książki i czasopisma, gry planszowe, filmy, płyty i audiobooki, wiertarki, kosiarki do trawy, żakiety, szale, torebki itd.
7.KUPUJ PRODUKTY LOKALNE. Kupując lokalne ziemniaki, pomidory czy truskawki wspieramy rodzimych rolników i krajową gospodarkę, jednocześnie zapewniając sobie zdrowe i wartościowe produkty. Polska żywność od lat ceniona jest w Europie za wysoką jakość i umiarkowaną cenę. Przyczyniamy się także do ograniczenia ruchu wielkich ciężarówek, samolotów i statków, a tym samym minimalizacji ich szkodliwego wpływu na środowisko naturalne.
Źródło: UM Wałbrzych
Dodaj komentarz