Aktualności, Polecamy

Przy wigilijnym stole z panem Adamem

Dla Adama Wolańczyka, nestora wałbrzyskiej sceny, gotowanie jest jedną z wielu pasji. W swojej kuchni korzysta zarówno z przepisów zawartych w książkach kucharskich (w zbiorach posiada prawie wszystkie wydane przed i po wojnie), jak i tych wymyślonych przez siebie. Jak co roku podzielił się kilkoma z czytelnikami „Tygodnika Wałbrzyskiego”.

– Wigilia to najbardziej uroczyste, ciepłe chwile w roku. To wieczór zbliżenia, odpuszczenia win i refleksji. To czekanie na pierwszą gwiazdkę, strojenie choinki, prezenty pod nią, to szopka, kolędy i pastorałki. To wzruszające dzielenie się opłatkiem. Ten moment jest najważniejszy. Z obchodami świąt Bożego Narodzenia w polskiej obyczajowości silnie związane są kulinaria, a potrawy często związane są z regionami i tamtejszą tradycją. Osobiście najbardziej lubię kuchnię kresową – mówi Adam Wolańczyk, aktor, który jednocześnie życzy czytelnikom Tygodnika Wałbrzyskiego i portalu tw-24.pl szczęścia, zdrowia i wszelkiej pomyślności podczas świąt Bożego Narodzenia oraz w nadchodzącym 2019 roku.

PRZEPISY

Grzyby duszone

250 g suszonych grzybów, 1 l mleka, cebula, łyżka posiekanej natki pietruszki, pół szklanki śmietany, sól, pieprz, 2 łyżki oleju słonecznikowego, łyżeczka mąki

Wymyć grzyby i zalać zimnym przegotowanym mlekiem. Zostawić na noc, na drugi dzień ugotować. Miękkie osączyć na sicie i pokroić w paski. Z mąki, oleju i posiekanej w kosteczkę cebuli zrobić zasmażkę, rozprowadzić śmietanę, dodać grzyby i dusić na małym ogniu, często mieszając. Dodać sól i pieprz do smaku. Posypać pietruszką przed podaniem.

Karp  duszony w śmietanie

1 karp pokrojony w dzwonka, 2 śmietany 18%, mąka, olej, masło, 2 cytryny, sól, biały pieprz

Dzwonka karpia przyprawić solą i pieprzem. Oprószyć mąką i usmażyć na złoty kolor. Przełożyć do żaroodpornego naczynia. Skropić sokiem z połowy cytryny. Zalać jedną śmietaną. Wstawić do lodówki na 12 godzin. Po tym czasie rybę znów skropić sokiem z cytryny i polać drugą śmietaną. Posypać wiórkami masła i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 minut.

Makagigi z orzechów

1 szklanka miodu, 120 g cukru pudru, 250 g orzechów włoskich

Na wolnym ogniu zagotować miód z cukrem, aż się lekko zrumieni. Wsypać drobno posiekane orzechy, smażyć chwilę. Wyłożyć masę na wilgotną stolnicę, rozwałkować i pokroić na małe kwadraty. Zostawić do ostygnięcia.

Pana Adama starka „już, zaraz”

1 l żytniej wódki, 1-2 łyżki posiekanych drobno orzechów laskowych, łyżka czarnej herbaty liściastej dobrego gatunku, kieliszek dobrego portera, kieliszek brandy

Wrzątkiem zalać herbatę, dodać orzechy i przelać do butelki. Zalać wódką i trzymać w ciepłym miejscu przez 3 dni. Przecedzić przez filtr bibułkowy, dodać porter i brandy. Wymieszać i przelać do butelki. Po tygodniu trunek można spożywać „już, zaraz”.

Notowała Alicja Śliwa

Fot. użyczone/TDSz w Wałbrzychu

22 grudnia 2018

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

cheap prom dresses, cartier love bracelet replica uk, Christian Louboutin Replica, christian louboutin replica, hermes bracelet replica, cartier love bracelet replica cartier love bracelet replica