Aglomeracja Wałbrzyska

Roladka z młodej wrzosówki na „Perłę”

Otrzymali ją w prestiżowym ogólnopolskim konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” Państwo Wiesława i Ireneusz Kocbuch, prowadzący w Golińsku ekologiczne gospodarstwo agroturystyczne,, Wiecha”.

Konkurs składał się z dwóch etapów: regionalnego i ogólnopolskiego. W etapie dolnośląskim rywalizowało ze sobą 60 produktów i 12 potraw. Wszystkie miały udokumentowaną co najmniej 25-letnią tradycję,  wiele z  nich mogło się pochwalić przedwojennym rodowodem, a wytworzone zostały z  lokalnych surowców i – oczywiście –  tradycyjnymi metodami.

 Do etapu ogólnopolskiego z terenu Dolnego Śląska nominowano roladkę z młodej wrzosówki przygotowaną przez Państwa Kocbuch z Golińska w gminie Mieroszów. W drugim etapie, jaki miał miejsce w Poznaniu podczas Polagry-Food, krajowa Kapituła XI edycji konkursu ,,Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” przyznała Państwu Kocbuch prestiżową nagrodę – ,,Perłę 2011”.

 Gospodarstwo ,,Wiecha” usytuowane jest w Golińsku, w gminie Mieroszów. Właściciele oferują  24 miejsca noclegowe w 2- i 3-osobowych pokojach z łazienkami. Serwują kuchnię staropolską. Konkursową potrawę wykonali z wrzosówki, hodowanego przez nich gatunku owcy. – Nie zdradzę sekretu przygotowania potrawy, ale mogę powiedzieć, że nie dodaję do mięsa czosnku, zastępuję go cząbrem, a roladkę nadziewam leśnymi grzybami – mówiła podczas spotkania w Starostwie Powiatowym w Wałbrzychu Wiesława Kocbuch.

19 października 2011

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

cheap prom dresses, cartier love bracelet replica uk, Christian Louboutin Replica, christian louboutin replica, hermes bracelet replica, cartier love bracelet replica cartier love bracelet replica