Aglomeracja Wałbrzyska, Jedlina Zdrój, Polecamy

Zupa leśna ta najsmaczniejsza

Po raz 17. w Jedlinie-Zdroju wybrano najsmaczniejsze płynne potrawy. W centrum miasta przy Pawilonie Zdrojowym i Placu Zdrojowym odbyła się kolejna edycja Dolnośląskiego Festiwalu Zupy. Ta prestiżowa impreza kulinarna cieszy się niesłabnącym zainteresowaniem zarówno wśród mieszkańców, jak i turystów oraz kuracjuszy.

Organizatorem tej cyklicznej imprezy jest Centrum Kultury w Jedlinie-Zdroju. W tym roku hasło przewodnie Dolnośląskiego Festiwalu Zupy brzmiało: „Polska zupa w Europie”. Do konkursu, skierowanego do właścicieli restauracji, gospodarstw agroturystycznych, pensjonatów i zajazdów, zgłoszono ponad 20 zup. Na laureatów czekały Certyfikaty Dobrego Smaku, podpisane przez szefa kuchni Jakuba Kuronia, Złote, Srebrne i Brązowe Wazy, a także inne atrakcyjne nagrody: wycieczki zagraniczne i vouchery na reklamę.
Oficjalnego otwarcia Festiwalu dokonał burmistrz Jedliny-Zdroju Leszek Orpel. Następnie odbyła się degustacja zup i pokaz kulinarny Jakuba Kuronia. Nie zabrakło też występów artystycznych. Publiczności zaprezentował się Zespół Pieśni i Tańca „Jedliniok” i Paweł Wenderski w koncercie pod nazwą „Wielcy nieobecni”.
Komisja konkursowa za najlepszą uznała „Zupę leśną” przygotowaną przez jedlińską Restaurację Ciekawa. Na drugim miejscu znalazła się zupa serowa z grzankami, przygotowana przez Hotel i Restaurację Księżyc ze Świebodzic, która otrzymała też wyróżnienie za zupę krem z kukurydzy z popcornem i granatem. Na trzecim miejscu znalazła się zupa węgierska pikantna, podawana w wałbrzyskiej Restauracji Polskie Smaki. Tu również wyróżniono zupę grzybową z kluseczkami.
Konkursowych zup można spróbować w siedzibach restauratorów, natomiast podczas Festiwalu można było skosztować zup przygotowanych przez Urząd Miasta Jedlina-Zdrój, Radę Miasta Jedlina-Zdrój, Ośrodek Pomocy Społecznej, Zespół Szkolno-Przedszkolny im. Janusza Korczaka w Jedlinie-Zdroju, Związek Emerytów, Stowarzyszenie Miłośników Jedliny-Zdroju i Stowarzyszenie Biegaj w Jedlinie. Była też zupa przygotowana w ramach polsko-ukraińskiego projektu „Poznajemy się od kuchni” i zupa przygotowana przez Jakuba Kuronia.
Fot. użyczone (UM Jedlina-Zdrój)

2 maja 2019

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

cheap prom dresses, cartier love bracelet replica uk, Christian Louboutin Replica, christian louboutin replica, hermes bracelet replica, cartier love bracelet replica cartier love bracelet replica