W Hali Spacerowej w Szczawnie-Zdroju rozstrzygnięto powiatowy konkurs na wykonanie palmy wielkanocnej. Tymczasem w Hotelu Maria Helena zdecydowano, która babka wielkanocna jest najpiękniejsza i najsmaczniejsza.
Konkursy mają na celu podtrzymanie tradycji związanej z Wielkanocą. Ten na najładniejsze palmy wielkanocne był prowadzony w trzech kategoriach wiekowych: dzieci przedszkolne i uczniowie szkół podstawowych, młodzież gimnazjalna i ponadgimnazjalna oraz osoby dorosłe. W każdej z kategorii wiekowych wybierano trzy najpiękniejsze palmy. Ocenie podlegała estetyka wykonania, pomysłowość, inwencja twórcza, dobór elementów, kompozycja i kolorystyka. W tym roku nie brano pod uwagę wielkości palm. Warto zaznaczyć, że największa miała blisko 10 m, a najmniejsza nieco ponad 10 centymetrów. W kategorii dzieci przedszkolnych i uczniów szkół podstawowych zwyciężyła palma wykonana przez najmłodszych ze szczawieńskiego przedszkola, w kategorii młodzieży gimnazjalnej i ponadgimnazjalnej wygrała palma wykonana przez młodzież z Zespołu Szkół im. Marii Skłodowskiej-Curie w Szczawnie-Zdroju. W kategorii osób dorosłych najwyżej oceniono palmę wykonaną przez mieszkańców Sokołowska.
W konkursie na najsmaczniejszą babę wielkanocną udział mógł wziąć każdy. Do konkursu zgłoszono 19 wypieków. Ocenie podlegał nie tylko smak bab, ale również ich wygląd, dekoracja, sposób prezentacji. Decyzją jury najpiękniejszą i najsmaczniejszą babę wielkanocną przygotowała Małgorzata Moczadłowska. Drugie miejsce w konkursie zajęła Violetta Mercik, a miejsce trzecie Sylwia i Maja Borowiec. Laureaci konkursu zostali nagrodzeni sprzętem AGD. Po zakończeniu części konkursowej odbyła się wspólna degustacja wielkanocnych ciast.
SCB
Fot. (red)
Dodaj komentarz