Wiele na to wskazuje. Dolny Śląsk wkrótce może stać się najbardziej konkurencyjnym w skali światowej producentem żywności wysokiej jakości, suplementów diety oraz nutraceutyków, czyli pożywienia posiadającego właściwości lecznicze. Wszystko dzięki programowi „Dolny Śląsk. Zielona Dolina Żywności i Zdrowia” opracowanemu przez wrocławski Uniwersytet Przyrodniczy we współpracy z samorządem województwa.
Cezary Przybylski marszałek Dolnego Śląska oraz Tadeusz Trziszka rektor Uniwersytetu Przyrodniczego podpisali porozumienie o współpracy.
Tworzenie programu „Dolny Śląsk. Zielona Dolina Żywności i Zdrowia” rozpoczęto już w zeszłym roku zgodnie z porozumieniem z 11 lipca. Według zapisów w dokumencie opracowanie szczegółów działań powierzono Uniwersytetowi Przyrodniczemu. Prace nad programem realizowano w formule partnerstwa angażując regionalne środowiska naukowe, samorządowe i gospodarcze.
Zielona Dolina to pomysł na rozwój szeroko pojętej bio-gospodarki. Dolny Śląsk ma wszystkie niezbędne zasoby, by stać się centrum produkcji żywności o właściwościach prozdrowotnych, dlatego inicjator tworzenia Zielonej Doliny, prof. Tadeusz Trziszka, od początku znalazł w dolnośląskich samorządowcach partnerów dla realizacji tego społeczno-gospodarczego przedsięwzięcia.
– Nad założeniami programu pracujemy od półtora roku. Ten moment jest przełomowy, kiedy z koncepcji przechodzimy w realizację całego przedsięwzięcia – mówi marszałek Cezary Przybylski. – Ten projekt to bardzo duża szansa dla całego regionu, zarówno mieszkańców, którzy będą mogli korzystać ze zdrowej i lokalnej żywności, jak i działających tu przedsiębiorców i naukowców, dla których będzie to impuls do bliższej współpracy i rozwinięcia swojej działalności – dodaje.
Celem, jaki postawili przed sobą jego autorzy, jest wykorzystanie zasobów i potencjałów Dolnego Śląska, tak aby region stał się liderem produkcji żywności nowej generacji wytwarzanej przez innowacyjny i wysoko wyspecjalizowany przemysł.
– Wykorzystując najnowsze technologie chcemy powrócić do naturalnego i zdrowego żywienia, bo to ono jest podstawą jakości naszego życia. Prawidłowe odżywianie w 80% stanowi o naszym zdrowiu, może służyć w profilaktyce wielu chorób i wychodzić naprzeciw problemom cywilizacyjnym – wyjaśnia prof. Tadeusz Trziszka. – Dolny Śląsk ze względu na swoje położenie, zasoby naturalne, kulturę przemysłową i zaplecze intelektualne jest wymarzonym miejscem, by tu uruchomić procesy neoindustrializacji i zbudować Zieloną Dolinę Żywności i Zdrowia. Temu ma służyć program, który ze wsparciem samorządu województwa, ale i wielu instytucji i firm będziemy realizować – podsumowuje.
Program „Dolny Śląsk. Zielona Dolina Żywności i Zdrowia” będzie miał charakter pilotażowy dla kolejnych przedsięwzięć gospodarczych, a jego doświadczenia mają również inspirować do działań pozostałe regiony, nie tylko w Polsce, ale również poza jej granicami. Zarządzaniem programem zajmie się Rada Wykonawcza i Biuro Programu, za których działanie weźmie odpowiedzialność Uniwersytet Przyrodniczy. Zadaniem samorządu województwa będzie nadzorowanie całego procesu wdrażania i wspieranie działań Uniwersytetu Przyrodniczego.
Fot. użyczone (UMWD)
Dodaj komentarz