To impreza, która na stałe wpisała się w kalendarz wydarzeń w Walimiu. Po raz kolejny rozstrzygnięto konkurs kulinarny „Wielkanocne Tradycje Kulinarne w Górach Sowich – edycja 2016”. Jak zwykle było pachnąco, smacznie i odświętnie.
Konkurs ma pobudzać aktywność lokalnej społeczności, pozwalać wymieniać się przepisami, a przede wszystkim propagować wiedzę o tradycjach świątecznych.
W tym roku do konkursu przystąpiło 9 uczestników – mieszkańców gminy Walim – którzy zaprezentowali łącznie 18 potraw. Stoły uginały się od potraw kojarzony z Wielkanocą. Były jaja w różnym wydaniu, pasztety, galantyny, faszerowany drób. Nie zabrakło też miejscowych rękodzielników, którzy prezentowali swoje prace wykonane.
Trzyosobowe jury miało twardy orzech do zgryzienia. Ostatecznie zdecydowano, że pierwsze miejsce i tytuł „Mistrza Jaja” otrzyma Stanisława Ryl z Zagórza Śląskiego za zupę świąteczno-śniadaniową. Drugie miejsce przyznano Helenie Słojewskiej za babeczki wielkanocne, a trzecia pozycję zajął Jacek Frątczak z Michałkowej za gruszkę wielkanocną. Laureaci otrzymali bony o wartości odpowiednio: 350, 300 oraz 250 zł. Pozostali uczestnicy również otrzymali gratyfikację w postaci bonów o wartości 200 zł. Fundatorem nagród było Centrum Kultury i Turystyki w Walimiu.
Przy okazji konkursu można było obejrzeć występ artystyczny uczniów z Zespołu Szkół im. Polskich Noblistów w Walimiu oraz zespołu ludowego „Kądziołeczka”.
Fot. użyczone (UG walim)
Dodaj komentarz