Aktualności, Polecamy

Wielkanocy smak jak za dawnych lat

Znany aktor, poeta, kolekcjoner książek kucharskich i smakosz Adam Wolańczyk tradycyjnie proponuje czytelnikom „Tygodnika Wałbrzyskiego” przepisy na wielkanocne potrawy, życząc Wesołego Alleluja, wspaniałej wiosennej pogody i smacznego!

przepisy

– W Święta spotykamy się przy stole z najbliższymi krewnymi i przyjaciółmi. Uprzednio jest okres przygotowań, krzątaniny i zakupów produktów. Także okres postu w Wielkim Tygodniu, wizyt modlitewnych w kościele. Przygotowujemy wielkanocne przyjęcie pełne smaków i zapachów zapamiętanych z dzieciństwa, do którego wracamy pamięcią. Odkurzamy stare przepisy na potrawy naszych babć, ze starych książek kucharskich na tradycyjne potrawy z mięs, wędlin, dodatków, wybornych ciast i słodkości. Tradycyjne potrawy są udoskonalane przez nasze babcie i mamy. Ja osobiście preferuję potrawy staropolskie, kresowe, kuchnię lwowską. Wałbrzyszanom smakują potrawy rodem z Borysławia – opowiada Adam Wolańczyk. – Lubię przyjmować gości w kontuszu, ale w wielkanocne śniadanie tego nie czynię, aby spędzić je tradycyjnie, jak bywało dawniej z rodzicami. Lubię gotować, bo gotowanie to tak jak tworzenie w teatrze. Goście są jak widzowie. Dźwięk talerzy, kolory, smaki, ciepło domowe i światło za oknem lub z lampy. Gotowanie jest przeżyciem i radością. Siedzenie przy stole jest uroczystością przeżywaną we wspólnocie rodzinnej i przyjacielskiej – podkreśla pan Adam.

DANIE KRESOWE

Składniki: 500 g schabu, 2 cebule, 500 ml kwaśnej śmietany, 2 łyżki przecieru pomidorowego, sól, pieprz, natka pietruszki, olej do smażenia

Wieprzowinę pokroić w plastry, potem w paseczki. Cebulę w plasterki. Osobno usmażyć schab i cebulę. Do śmietany dodać sól, pieprz, przecier. Na jedną patelnię wrzucić mięso i cebulę, zalać śmietaną. Doprowadzić do wrzenia. Gotować 3-5 minut. Przed podaniem posypać natką pietruszki.

WIELKANOCNA GĘŚ

Składniki: 1 gęś z podrobami, 300 ml białego wytrawnego wina, 1 łyżka suszonego majeranku, 1 łyżka suszonego tymianku, 1 łyżeczka pieprzu ziołowego, 2 łyżki oleju, 2 szklanki kaszy jaglanej ugotowanej, 50 g suszonej żurawiny, 50 g pokruszonych migdałów, 2 starte jabłka na tarce o dużych oczkach, 1 łyżeczka gałki muszkatołowej, 250 ml wywaru drobiowego, sól, pieprz

Gęś zamarynować w marynacie z połowy białego wina, wymieszanego z majerankiem, tymiankiem, pieprzem ziołowym, solą i pieprzem. Odstawić do lodówki na 12 godzin. Podroby podsmażyć i zmielić przez grube sitko. Dodać kaszę, żurawinę, migdały i jabłka. Doprawić solą, pieprzem i gałką. Dobrze wymieszać. Gotową masą nafaszerować gęś. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, podlać bulionem i pozostałym winem. Wstawić do piekarnika, piec 2 godziny w temperaturze 180 stopni. Wyjąć, pokroić i ułożyć na dużym talerzu. Podawać z ulubionymi dodatkami.

NADZIEWANA KACZKA Z JABŁKAMI

Składniki: kaczka, 200 g kaszy gryczanej, 1 duża cebula, 4 jabłka, masło do smażenia, sól, pieprz, 2 łyżki miodu

Ugotować kaszę. Cebulę drobno pokroić i usmażyć na maśle. Wymieszać z kaszą, doprawić solą i pieprzem. Z jabłek usunąć gniazda nasienne. Pokroić jabłka na ósemki. Jedno pokrojone jabłko dodać do kaszy. Kaczkę umyć, posolić i popieprzyć na zewnątrz i od środka. Nafaszerować kaszą z cebulą. Zaszyć wykałaczkami lub nicią spożywczą. Włożyć kaczkę do rękawa do pieczenia, obłożyć pozostałymi 3 pokrojonymi jabłkami. Piec godzinę w temperaturze 160 stopni. Potem rozciąć folię i piec odkryte mięso jeszcze godzinę w temperaturze 190 stopni.

KARPACKA SAŁATKA

Składniki: 100 g bryndzy, 4 duże pomidory, 1 czerwona cebula, 100 g orzechów włoskich posiekanych i podsmażonych, 1 łyżeczka cukru, sól, pieprz, świeża bazylia, olej

Orzechy wymieszać z pomidorami pokrojonymi w nieregularne kawałki. Pokrojoną w krążki cebulę wymieszać z poszarpaną bazylią. Dodać do pomidorów, dodać olej i doprawić solą, pieprzem i cukrem. Posypać pokruszoną bryndzą.

JAJKA ZAPIEKANE W GNIAZDKACH

Składniki: 500 g mielonego mięsa, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 2 jajka + tyle jajek do gniazdek, ile wyjdzie nam kotletów, 1 łyżka musztardy, sól, pieprz, olej, tarta bułka do formy

Do mięsa dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, zmiażdżony czosnek, jajka i musztardę. Wyrabiamy na jednolitą masę. Doprawiamy solą i pieprzem. Z masy robimy kotlety o średnicy foremek do muffinów. Wkładamy je do foremek, natłuszczonych olejem i obsypanych bułką, robimy wgłębienie, nie dociskając do dna. Wlewamy ze szklanki wbite tam jajko. Pieczemy 20 minut w 200 stopniach.

PIECZONE JABŁKA

Składniki: 500 g twarogu, 6 jabłek, 3-4 łyżki naturalnego miodu, garść rodzynek, garść posiekanych orzechów włoskich, szczypta cynamonu

Przygotowane nadzienie z twarogu z rodzynkami, orzechami i cynamonem włożyć do jabłek z usuniętymi gniazdami nasiennymi. Jabłka ułożyć na blasze przykrytej papierem do pieczenia. Piec 10 minut w temperaturze 200 stopni. Najlepiej upiec al dente. Przed podaniem polać naturalnym miodem.

PONCZ RUMOWY

Składniki: 0,75 l wytrawnego wina, 20 dag cukru, 150 ml rumu, 1 cytryna, 2 pomarańcze

Cytrynę i pomarańcze wymyć w gorącej wodzie i osuszyć. Zetrzeć skórkę. Do garnka wlać wino i rum, dodać sok wyciśnięty z cytrusów oraz cukier. Wymieszać i zagotować, dodając skórkę. Po zagotowaniu odstawić z ognia. Podawać w szklaneczkach z uszkami.

KRUSZON CYTRUSOWY

Składniki: 2 pomarańcze, 1,5 cytryny, 15 dag cukru, 100 ml likieru z mandarynek, 0,75 l wina białego wytrawnego, 0,75 l wody mineralnej gazowanej, kostki lodu

Pomarańcze obrać, pokroić w cienkie plasterki, włożyć do wazy, przesypać cukrem. Z cytryny wycisnąć sok. Dodać wino i likier. Wymieszać. Odstawić na 2 godziny w chłodne miejsce, najlepiej do lodówki. Przed podaniem wlać wodę mineralną i włożyć kostki lodu.

PONCZ Z ŻÓŁTKAMI

Składniki: 250 ml rumu, 250 ml wody, 25 dag cukru pudru, 5 żółtek, 1 cytryna, 1 pomarańcza

Żółtka utrzeć z cukrem. Cytrynę i pomarańczę sparzyć wrzątkiem, osuszyć i zetrzeć skórkę. Wodę zagotować z rumem, dodać skórki. Powoli wlewać do żółtek, szybko mieszając. Ubić na parze, aż zgęstnieje. Poncz podawać gorący.

Notowała Alicja Śliwa

Fot. użyczone

15 kwietnia 2017

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

cheap prom dresses, cartier love bracelet replica uk, Christian Louboutin Replica, christian louboutin replica, hermes bracelet replica, cartier love bracelet replica cartier love bracelet replica